Νικόλας Δόβρολης

Νικόλας Δόβρολης


MSc, PhD, Βιοπληροφορικός
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
Υπότροφος, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ

Ο Δρ Δόβρολης είναι βιοπληροφορικός με 17 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Έλαβε το πτυχίο του στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2007), το μεταπτυχιακό του στη «Μεταφραστική Έρευνα στη Μοριακή Βιολογία & Γενετική» από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016). Το διδακτορικό του με τίτλο «Μέθοδοι συστημικής βιοπληροφορικής για την μελέτη των αλληλεπιδράσεων μικροβιώματος και βλεννογονίου ανοσολογικής απόκρισης ως στόχος νέων θεραπευτικών στρατηγικών» ολοκληρώθηκε το 2019 στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έκτοτε, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο Τμήμα μελετώντας το θέμα « Η συμβολή της βιοπληροφορικής στην διερεύνηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ιογενείς λοιμώξεις». Έχει επίσης λάβει δίπλωμα αγγλικής επάρκειας (Proficiency) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (1997)

Ο Δρ Δόβρολης κατείχε τη θέση του συνεργάτη ερευνητή σε 6 χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ερευνητικά προγράμματα κατά τα οποία ολοκλήρωσε πακέτα εργασίας, συνέγραψε παραδοτέα και συνέγραψε/παρουσίασε επιστημονικές δημοσιεύσεις (Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Η τρέχουσα θέση του στο Κέντρο Αριστείας, Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας (IMPREs) είναι η 7η συμμετοχή του σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο. Πραγματοποίησε επίσης πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της  Ακαδημίας Αθηνών και στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναφέρεται ως συγγραφέας 31 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές (https://scholar.google.com/citations?user=zoOndhIAAAAJ&hl=el, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=35572899600). Έχει συγγράψει 3 κεφάλαια βιβλίων και είναι κριτής σε περισσότερα από 15 επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης προσκεκλημένος συντάκτης ενός ειδικού τεύχους στο «Frontiers in Systems Biology» με τίτλο «Systematic in Silico Metagenomic Studies of Microbiota».

Υπηρέτησε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το « International Workshop on Learning and Education with the Web of Data» για 7 συναπτά έτη και είναι ένα από τα λίγα μέλη μη ιατρούς της «Ελληνικής Ομάδας για τη μελέτη των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου» (ΕΟΜΙΦΝΕ) που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την νόσο Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα (ECCO). Είναι ακόμη μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας (ISCB) και του Ελληνικού παραρτήματος της «Ελληνική Βιοπληροφορική» (Hbioinfo).

Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε 1 προπτυχιακό και 4 μεταπτυχιακά προγράμματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Βιοπληροφορική, το εντερικό μικροβίωμα, τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, την ίνωση και την φλεγμονή, τις ιογενείς λοιμώξεις, τις καρδιαγγειακές νόσους, τις νευροεκφυλιστικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, την Μεταγρφομική (bulk and single cell transcriptomics), το 16s rRNA sequencing, την επανατοποθέτηση φαρμάκων, την τηλεματική, τα Big Data και τα Open Data.